Inger Christensen (1935 - 2009) voksede op i et arbejderkvarter i Vejle som det ældste barn af en søskendeflok på tre. Hendes far var skrædder og hendes mor kokkepige før ægteskabet. 

Gennemgående tema i forfatterskabet er en undersøgelse af forholdet mellem kunsten, sproget og verden. Et væsentligt element i denne tematik er relationen mellem naturens fænomener og biologiens processer på den ene side og det menneskeskabte sprog på den anden side. 

Kilde: https://forfatterweb.dk/oversigt/christensen-inger

 

 

 

 

PARAFRASE 1

Kunsthal Vejle viser hvert år en sommerudstilling, hvor vi inviterer en billedkunstner til at skabe PARAFRASE over et digt af Inger Christensen. 

Udstillingen består af samtidskunst i form af 20 små værker i den blå automat på Banegårdspladsen. Formålet er at hylde Vejles store digter i ord og billeder.

PARAFRASE 1 2021 bliver den første udstilling i rækken. Billedkunstner Kate Skjerning  skaber et kunstværk i 5 dele, ”Admiral og Sørgekåbe”,  som en parafrase over Inger Christensens requiem ”Sommerfugledalen" fra 1991.

Kunstværket er en del af Kunsthal Vejles kunstprojekt ”en tilstand der venter…” inspireret af Inger Christensens digtsamling ”Det” fra 1969.

Sommerfugledalen blev optaget i Kulturministeriets Kulturkanon i 2006. Dorthe Sondrup Andersen, magister i litteraturvidenskab, skriver i den forbindelse: "Der findes to tilgange til en digtsamling som Inger Christensens Sommerfugledalen. Man kan væbne sig til tænderne og gå i kødet på den med fremmedordbog og atlas, et par lærebøger om fysik og kemi, opslagsværker om planter og dyr samt græsk-romersk mytologi og litterære genrer. Man kan også vælge at sænke paraderne og gå forsvarsløs ind i digterens univers. Gør man det sidste, sker der sære ting og sager".

Sanne Juhler Hansen, Kunsthal Vejle: ”Jeg valgte den sidste tilgang, og gik uden parader ind i Inger Christensens univers, da jeg som 14 årig fik hendes digtsamling ”Lys” i 1962. Jeg var det år, mod min vilje, taget ud af skolen for at blive ”ung pige i huset” hos et ældre ægtepar i Havnegade.De fandt hurtigt ud af, at jeg glemte alt omkring mig, når jeg forsvandt ind i digterens univers, mens gryder brændte på, kedler kogte tomme og gulvet blev ødelagt af vand, der ikke blev tørret op. Forfatteren Inger Christensen har siden da været min følgesvend i livets op og nedture. Aktuelt vil jeg gennem Kunsthal Vejle udfolde og formidle min passion for Inger Christensens forfatterskab i årets udstilling PRARAFRASE 1.