Foto: Sanne Juhler Hansen

 

 

 

 

 

 

 

Inger Christensen Parafrase 1 

Kunsthal Vejle viser i de kommende 5 år en sommerudstiling, hvor vi inviterer en billedkunstner til at skabe PARAFRASER over digte af Vejles store digter Inger Christensen. 

PARAFRASE 1 i 2021 bliver udstillingen "Admiral og Sørgekåbe" PART 1 - 4 af billedkunstner Kate Skjerning.

Værket er parafrase over Inger Christensens requiem ”Sommerfugledalen" fra 1991. Udstillingen kan ses følgende steder i perioden 19/8 -31/10:

PART 1 i den blå automat, Banegårdspladsen.

PART 2 i RUM 21 på Borgvold 16 A

PART 3 i Spinderihallerne, Spinderigade 11.

 PART 4 i Vejles byrum og landskaber. 

Kunstudstillingen  ”Admiral og Sørgekåbe”  PART 1 - 4 er en del af Kunsthal Vejles kunstprojekt ”en tilstand der venter…”. 

 

 

 

Inger Christensens digtsamling "Sommerfugledalen" blev optaget i Kulturministeriets Kulturkanon i 2006. Dorthe Sondrup Andersen, magister i litteraturvidenskab, skriver i den forbindelse: "Der findes to tilgange til en digtsamling som Inger Christensens Sommerfugledalen. Man kan væbne sig til tænderne og gå i kødet på den med fremmedordbog og atlas, et par lærebøger om fysik og kemi, opslagsværker om planter og dyr samt græsk-romersk mytologi og litterære genrer. Man kan også vælge at sænke paraderne og gå forsvarsløs ind i digterens univers. Gør man det sidste, sker der sære ting og sager".

Sanne Juhler Hansen, Kunsthal Vejle: ”Jeg valgte den sidste tilgang, og gik uden parader ind i Inger Christensens univers, da jeg som 14 årig fik hendes digtsamling ”Lys” i 1962. Jeg var det år, mod min vilje, taget ud af skolen for at blive ”ung pige i huset” hos et ældre ægtepar i Havnegade. De fandt hurtigt ud af, at jeg glemte alt omkring mig, når jeg forsvandt ind i digterens univers, mens gryder brændte på, kedler kogte tomme og gulvet blev ødelagt af vand, der ikke blev tørret op. Forfatteren Inger Christensens digte har siden da været min følgesvend i livets op og nedture. Aktuelt vil jeg udfolde og formidle min passion for IC's forfatterskab i Kunsthal Vejles årlige sommerudstilling, i form af  PRARAFRASER over digte af forfatteren".

Inger Christensen (1935 – 2009)  voksede op i et arbejderkvarter som det ældste barn af en søskendeflok på tre. Familien boede i en 2 værelses lejlighed i Nyboesgade 74 Vejle. Inger Christensen udgav sin debutdigtsamling, ”Lys” i 1962.

Kunstnere vil i Kunsthal Vejle skabe parafraser over følgende værker: Lys,1962.  Det, 1969.  Brev i april, 1979. Alfabet, 1981.  Sommerfugledalen, 1991.