Kunsthal Vejles nye Udstilling ”Passion for keramik” kan ses i perioden 27 november 2021 til 31 januar 2022.

18 jysk / fynske keramikere viser unikke keramiske værker i miniatureformat i den blå automat på Banegårdspladsen i Vejle. Udstillingen er kurrateret af keramiker Kate Kanstrup Nielsen. De 18 værker er skabt direkte til Automatens små rum på 10 x 17,5 x 20 cm.

De 18 kunstnere er Bibi Hansen, Birgit Marie Kjær, Christine Urfe Bendt, Dina Schifter Pedersen, Elly Pedersen, Heike Jacobsen, Inge Poulsen, Karen Thomassen, Kate Kanstrup Nielsen, Kirsten Holm Nielsen, Kåre Deichmann, Meta Mortensen, Randi Platz, Rasmus Eliasen, Tove Jensen, Trine Abild Lind, Vibeke Nielsen samt Nina Lund.

Her uddrag af kurator Kate Kanstrups tale ved fernisering:"Da den danske keramiker Nina Hole i 2012 fyldte 70 år – og fejrede sit 40 år jubilæum som keramiker - bad hun alle sine kunstnervenner fra hele verden om en særlig fødselsdagsgave: Hun ønskede sig et værk fra hvert af dem, som var så lille, at det kunne ligge en normal tændstikæske på 6 x 3,5 cm. Nina Hole fik 170 tændstikæsker, - hver med et lille kunstværk inden i. Æskerne blev udstillet på keramikmuseet i Middelfart under udstillingstitlen: "Friends and Fire-Mates". Jeg blev meget inspireret af Nina Holes tændstikæsker og har flere gange tænkt på, hvordan jeg kunne arbejde videre på den idé.  Sanne Juhler syntes heldigvis, det kunne være en god idé med en keramikudstilling i Kunsthal Vejle, men Sanne vil gerne have, at udstillingerne i DEN BLÅ AUTOMAT ikke bare skal være kunst, men også samfundsmæssige, politiske, historiske og personlige fortællinger. Og efter nogle samtaler fik vi keramikudstillingen til ikke bare at være keramik, men også være 18 keramikeres personlige fortælling om deres PASSION FOR KERAMIK".

Sanne Juhler Hansen, CO Founder, Kunsthal Vejle:” Keramik er en evig kilde til fascination og her i det 21. århundrede synes kærligheden til keramisk kunst at være stærkere end nogensinde. Kombinationen af håndværket og kunst skaber glæde ved at skabe håndlavede unikagenstande i en tid, hvor industriens masseproduktion vælter ind over os. Dansk keramik oplever nationalt og internationalt en fornyet interesse i disse år. Med udstillingen ”Passion for keramik” har de 18 kunstnere med æstetisk legesyge udfordret sig selv til det minimalistiske format. Deres udforskning af materialet kombineret med højt teknisk niveau har bidraget til en udstilling med et nutidigt bud på unik keramisk samtidskunst".

Salg af værker sker ved direkte kontakt til kunstneren.

RANDI PLATZ

75 38 42 70

 www.randiplatz.dk

”Yellow”

Jeg har taget udgangspunkt i kunstens verden og lavet en reference til billedkunstnerne Rene Magritte og Andy Warhol.

Surrealisten Rene Magritte har jo lavet et ikonisk billede af en pibe som han kalder ”Ceci nèst pas une pibe ” og popkunstneren Andy Warehol har lavet et ikonisk plade cover med en banan.

Jeg har så koblet de to ting sammen og lavet en keramikbanan med påskriften ” Ceci nèst pas une banana”. Og lige som Magritte`s billede ”kun” er et billede af en pibe så er min banan, ikke en rigtig en banan men ”kun” en keramik version.

Min banan skal ses som en lille humoristisk ting og så synes jeg den var et passende varesortiment i en automat.

Værket: er lavet ved at støbe i gips over en rigtig banan og derefter støbt i porcelæn. Den er glaseret, bemalet og brændt. Værket har tidligere været en del af et andet kunstværk ” Memento Mori” en keramisk stilleben med opsatser af frugter og keramisk kranie. Inspireret af barokkens forgængelighedsmaleri.

Pris: 500 kr.

 

 

Kåre Deichmann

75 86 31 26 

"Just follow the dick"

The anciant romans used skulptures like these as roadsigns.

Her var udstillet marmorstatuer af mænd. Kroppen var udformet som en stram geometrisk form. Hovedet var meget detaljeret og naturalistisk udført. Pikken var tilføjet som en udhugget blok.

Gennem tiden var den forsvundet- måske simpelthen stødt af - måske fjernet i en puritanistisk tidsperiode.

Den geometriske form gav god plads til at skrive navnet på “vejskiltet”. Pikken viste retningen. Jeg tænker bestemt at den form for vejvisere er blevet bemærket, og har tjent deres formål!

Wy not have them in Vejle too?

Pris pr. Stk. 375 kr.

 

HEIKE JACOBSEN

21 70 14 90  

www.heikejacobsen.dk

 "My home is my castle"

Blå objekt i porcelæn. Jeg har altid ville skabe nutidig keramisk kunst.

Det skulle være individuelt og æstetisk.

Mine værker er alsidige, individuelle og experimentelle.

Som porcelæn er de så fine og krævende i detaljen, som kun et fra hånden fremstillet værk kan være.

Det, jeg bedst kan lide, er altid det jeg laver for øjeblikket. 

Jeg vil gerne gå nye veje, hvad kan jeg endnu alt sammen lave i porcelæn?

Mine ideer og inspirationer kommer fra overalt og vores dagligdags liv.

Pris: 750 kr.

BIBI HANSEN

   29 46 23 68  

www.bibihansen.dk

"Krukker i rødler"

Da jeg gik i 5. klasse var vi med skolen i København og i tivoli. Her så jeg en mand i et lille glasbur han stod og lavede små figurer i rødler.

Jeg blev meget fascineret, det måtte jeg prøve, når jeg kom hjem. Både i skolen og hjemme gik det med ler.

Først da jeg mødte kunstmaler Per J.K. Pedersen kom der rigtig gang i den, det er nu en del år siden, jeg er stadig fuldt optaget af ler.

Pris: 300 kr. / stk.

KATE KANSTRUP NIELSEN

3033-8015 

 www.prana-kunst.dk

”Lågkrukker og skrin!”  

Jeg laver keramisk kunst, som primært har et æstetisk formål. Jeg har ikke et politisk eller samfundsmæssigt budskab, og min keramik er uegnet til kaffe og kage. I min keramik udfordrer jeg grænsen mellem brugsobjekter og kunst.

Jeg er fascineret af det kubistisk, geometriske formsprog, og mine værker er trekanter, firkanter, femkanter og sekskanter, som bliver til urtepotter, lågkrukker, beholdere og skulpturer.

Min primære udtryksform i keramik er RAKU. Rakukeramikken har sine rødder i Japan, hvor den forbindes med budisme og te-ceremonier og har været kendt tilbage til 1400-tallet.  

Værket: Lågkrukker og skrin er miniature- udgaver af keramiske værker, som jeg tidligere har lavet i større formater.

Samlet pris 1200 kr.

 

ELLY PEDERSEN

29 91 25 89  

www.ellypedersen.dk

”Livets oprindelse”

Det jeg primært arbejder med på mit værksted er, unika brugsting og figurativ modellering, i stentøj og porselæn. Ofte finder jeg inspirationen i naturen og dyreverdenen.

Jeg finder det interessant, at arbejde og eksperimentere med struktur, udtryk, glasur, og udfordringen i leret som materiale.

I værket til denne udstilling, har jeg undersøgt, hvilke væsener der var noget af det første liv på jorden.

For at finde det udtryk jeg ønskede, har jeg eksperimenteret med sand, ler, krater glasur og porselæn.

Pris: 950kr.

DINA SCHIFTER PEDERSEN

30 29 92 47 

 www.instragram.com/schifterstudio

 "KULE"

Opgravet ler og pudebetræk doneret fra den gamle smedje i Kragelund.

Værket er del af en serie med udgangspunkt i mit lokale ler. Jeg gravede 22 steder i Kragelund og fik ligeledes doneret tekstil og snor fra beboere.

Her ses pudebetræk, som er klippet i stykker, dyppet i det lokale flydende ler, stablet og foldet. Det organiske materiale brænder væk i keramikovnen og efterlade tynde lag af keramik.

Jeg er her optaget af den iboende fortælling i materialevalget og søger at give ny form til jordens betydning.

Pris: 2200 kr.

INGE POULSEN

29 33 05 30  

www.inge-m.dk

"Kurinuki med Guld"

I mit arbejde med denne kurinuki skål, har jeg valgt ikke at prøve at kopiere de ”gamle mestre”, men i stedet kombinere deres skære teknik med drejningen, som er min foretrukne arbejdsmetode.

Skålen her er drejet op, skåret og revet på siderne og afdrejet på drejeskiven under bunden.

Skålen har fået tre brændinger, hvoraf den 3. er en guldbrænding. Dette giver det færdige resultat et udtryk som om at ”guldet bryder frem”, ”bryder igennem”.

Hvem ved hvor meget af skålen er guld?

Pris; 495 kr.

CHRISTINE URFE BENDT

41406804  

www.instagram.com/cubendt

"FRØ"

For mig handler passion om, at noget har sat sig fast, er gået én i blodet og uanset om du vil det eller ej, kan du ikke styre din længsel efter det. Jeg tror at en passion kan smitte … nogen må ha` plantet et frø i mig engang. Et frø eller en frø, som så har formeret sig og vokset sig så stor at den i dag fylder hele min tilværelse med glæde og salighed.

Sådan har jeg det med ler og med chokolade ….

Udover min passion for keramik udspringer værket ”Frø” også af mine erindringer om hvordan jeg som barn i 70`erne trykkede næsen flad mod ruderne i en tilsvarende automat foran det lokale mejeri. Efter lukketid kunne man for 2 kr. tit trække knækkede hindbærsnitter, et stykke Pernille-chokolade og i det øverste rum et sammenrullet nummer af Weekend Sex … forskellige nuancer af hud på glittet papir.

Pris 1000 kr.

TRINE ABILD LIND

61 77 99 98  

www.instagram.com/trineabildlind/

"Litt Vidda"

Materiale eller teknik er ofte udgangspunkt og drivkraft i min kunstneriske arbejdsproces. Via undersøgelser og eksperimenter bliver selve processen den førende del i tilblivelse af mine værker.

Teknik og materialer fra den keramiske verden afprøves og udfordres.

Sideløbende studier, og et bevist “given slip”, tilføre processen noget ekstra, noget jeg ikke selv kunne have udtænkt.

Dette værk er opstået i undersøgelse af drejningsteknik, indragelse af svage nuanceforskelle i porcelænsleret, samt studie i skyformationer og landskabsopbygning.

Samlet pris 1300 kr.

KIRSTEN HOLM NIELSEN

40599947  

https://www.khnielsen.dk

"Skaller"

De små skaller er inspireret af havets muslingeskaller.

Naturens skaller og pupper, som har dannet rammen for et iv, er ofte min inspirationskilde.

Disse to skaller er bygget op af små stykker af porcelænsler og brændt i brændefyret ovn med tilsætning af soda.

Pris: 600/stk

 

 

BIRGIT MARIE KJÆR

74608125 

 www.bmkjaer.dk

"Keramiske fliser"

Jeg arbejder med primitive brændinger som RAKU-PIT-AGGAR AGGAR. 

Mine keramiske objekter afspejler naturens mangfoldighed og er uforudsigelige i deres udtryk. Jeg arbejder med drejede, modellerede og spontant formede objekter.

Kunst, etnografi og kultur er stor inspiration i tilblivelsen af mine værker.

I kontrasten mellem sollysende vand, tangsorte skove og grønlig dybde søger jeg farvespil og krakeleringer, spor og tegn.

Jeg søger fortsat nye veje i spændingsfeltet mellem det stramme og det mere tilfældige.

Pris: 500 kr. for én flise

KAREN THOMASSEN

30827346  

www.karenthomassen.blogspot.com

"Sandstøbte skåle"

Min keramik er inspireret dels af naturen og dels af et japansk æstetikbegreb:

Wabi-sabi  - der står for skønheden i det uperfekte, det rustikke, det forgængelige, det melankolske. Min foretrukne form er ægget, som vase eller krukke, med lille åbning til en enkelt gren eller blomst. Jeg både støber og drejer, og brænder oftest til stentøj. Glasurerne er matte, krakkelerede, jordfarver. Ofte får jeg dog lyst til noget helt andet – for selve legen med leret, former og farver er det vigtigste.

Værket: De små skåle er støbt i strandsand – en langvarig proces hvor leret tørrer meget langsomt, og hvor det sværeste er ikke at pille undervejs. De er forglødte, glaserede og stentøjsbrændte. Jeg holder meget af det organiske udtryk, og af at naturen i bogstavelig forstand er en del af værket.

Samlet pris 750 kr.

 

NINA LUND

2282 3686  

www.keramik.dk

"Fingerbøl"

Som keramiker arbejder jeg dagligt med størrelsesforhold. Hvor stor skal for eksempel en kop være og hvad skal man drikke af den? Er den til kaffe, te eller chai? Så at udstille på Vejle Kunsthal i et lille format fik mig til at tænke stort - at maximere.

Fingerbøllet er for mig symbolet på håndværk. På mange måder et svundet objekt, som ikke særlig mange børn i dag kender. Da jeg var barn var det preciøst, nogle gange arvet og i sølv. Et objekt fyldt med kvinders historie.

Jeg har lavet tre fingerbøl i stentøj, brændt i tre forskellige ovntyber. En i en gasovn med en farvet glasur, en i en saltovn, hvor saltdampene danner glasuren og den sidste i en brændefyret ovn, hvor lerets farve træder frem.

Pris 500 kr. pr. stk.

RASMUS ELIASEN

41565743  

www.rasmuseliasen.dk

"Reduktion"

Body reduction er en process under brændefyring af keramik, hvor der under kraftig reduktion af ilt, kan opstå en effekt af carbon trap.Carbontrap er kul eller sodpartikler der indkapsles under glasuren og danner en tilfældig sort eller grå effekt.

Små porcelænskrukker, sarte små æg.

Jeg brændefyrer min keramik, de tilfældige gaver der kan opstå, syntes jeg er værd at gå efter. Det er forbundet med en stor arbejdsindsats og et stort fællesskab med dem jeg deler ovn med. Der er jeg helt tæt på kernen og årsagen til min kærlighed til keramik.

Forhåbninger, forventninger og overraskelser indfries når ovndøren åbnes. Kærligheden og passionen sætter sig som partikler og indlejres i mine krukker.

Det kan ses.

Samlet pris 1800 kr.

TOVE JENSEN

28 76 44 30  

https://dkod.dk/medlem/tove_jensen/

”TRE TRÆER”

Min passion for keramik er drevet af en dyb fascination for glasurkemi og jeg er især draget af at skabe nye effektfulde og taktile overflader som fremhæver mine skulpturers organiske former.

Jeg udvikler alle glasurer fra bunden og arbejder gerne med flere lag ovenpå hinanden for at skubbe til grænsen for hvornår jeg kan styre det ustyrlige når tingene brændes ved meget høje temperaturer i keramikovnen og overraskende glasurkemi opstår.

Værket ”TRE TRÆER” består af tre håndformede miniature træer med hver sin unikke overflade. Træerne er lavet i stentøjsler og er holdt i hvide og blå farver for at afspejle farverne i den blå automat, hvor de udstilles.

Træet som objekt har jeg arbejdet med gennem flere år og ligesom alsidigheden i en naturlig skov fås de keramiske træer i flere størrelser, alle unikke i form, størrelse og taktile overflader.

Samlet pris: 650 kr.

VIBEKE NIELSEN

5171 8404  

www.instagram.com/vibeke_keramik/

"Blomster og frø"

Inspirationen har altid været blomster og frø. Små biotober, store kronblade og de mindste frøstande.

Jeg arbejder oftest i porcelæn. Jeg holder meget af porcelænets skønhed, det er på en gang skrøbelig og robust.

Det er oftest skulpturelle krukker med låg, de kan ikke komme i automaten :-)så her nøjes vi med lågene, blomster og frø.

Jeg brænder mine værker i brændefyret ovn med soda. Reduktion og asken giver porcelænet et særligt udtryk som jeg sætter stor pris på. Jeg syntes det understreger den glasur jeg bruger.

Pris: 1200 kr

META MORTENSEN

8643 1034   

www.metamortensen.dk

"Min passion for ler"

Ler er det ældste formgivningsmateriale der findes. Ifølge skabelsesberetningen blæste Gud liv i en klump ler og Adam var skabt.

Jeg er ikke Vor Herre, men lerets evne til at give liv til ideer, til fornødenheder m.m. fascinerer mig.

Jeg føler mig dybt forbunden med kunstnere, som gennem årtusinder har siddet med en klump ler i hånden og følt den samme magi, som jeg.

Inspireret af, hvad man bl.a. har brugt automater til, har jeg valgt at fremstille cigaretpakninger for at gøre opmærksom på tobakkens skadelige virkninger.

Pris: samlet 1.200 kr.